Faglige tilgange indenfor sansebearbejdning
Hos BørneSpecialisterne har vi en bred vifte af erfaring og uddannelse indenfor sanseintegration, sansestimulering, sansemotorisk træning m.m. Vi kigger på alle 7 sanser, alt efter hvad det enkelte barn har behov for.
Vores teoretiske tilgange bygges ud fra Jean Ayres teori (ASI) om sanseintegration, samt den nyeste teori udviklet af flere forskellige ergoterapeuter bl.a. Lucy Miller (SPD tilgangen), Anita Bundy, Winnie Dunn, Patricia og Julia Wilbarger.
Vi er bl.a. uddannede indenfor
Sensory Profile 1 & 2, Sensory Processing Measure (SPM/SPM-P)
- Er begge undersøgelsesredskaber som giver et grundigt billede af, hvordan barnets sansebearbejdning reguleres. Efter undersøgelsen vil I få konkrete redskaber til, hvordan I støtter og hjælper barnet i hverdagen.
- Begge redskaber indeholder spørgsmål, der skal besvares af barnets forældre, pædagoger og/eller andre, der er en del af barnets omgivelser.
Kliniske observationer af Anita Bundy
Vi kan observere barnet ud fra Kliniske Observationer, som er en række neuromotoriske opgaver, der sættes i forbindelse med den sanseintegrative funktion hos barnet.
Wilbarger Therapressure Programme med tilhørende sensorisk diæt
Wilbarger Therapressure Programme med tilhørende sensorisk diæt. Hos BørneSpecialisterne laver vi en vurdering af, om barnet kunne have gavn af et fuldt program med tilhørende sensorisk diæt. Vi afklarer med forældre og omgivelserne (institution, hjælpere og lign.) ift., om de er motiverede og kan overskue at gennemføre det fulde program på nuværende tidspunkt, samt om det giver mening ift. den indsats, som ellers ligger ved barnet, da programmet fylder meget i en families dagligdag.
Wilbarger programmet er udviklet af den amerikanske ergoterapeut Patricia Wilbarger i samarbejde med datteren Julia Wilbarger. Wilbarger programmet er en intervention beregnet til børn og voksne med sensorisk intolerance (sensory defensiveness) – en tilstand med overreaktion på sensorisk påvirkning af et eller flere sansesystemer.
Wilbarger programmet består af 3 dele
- Bevidstgørelse af klienten, baseret på grundig udredning.
- Sensorisk diæt og dertilhørende dagsprogram.
- Wilbarger metoden som består af to dele
- DTPT – Dyb Trykbørstning og Proprioceptiv Teknik (børste og ledkompression).
- OTT – Oral Taktil Teknik (sensorisk intolerance i og omkring munden).
Lydstimulering
Lydstimulering anvender vi f.eks. efter en sensorisk profil, hvor det viser sig, at barnet har svært ved at tolerere høje, uventede lyde. Det kan også anvendes til børn, der er lavt registrerende. Hos BørneSpecialisterne har vi erfaring med forskellige metoder. Lydstimuleringen skal implementeres på det tidspunkt, hvor det kan lade sig gøre i praksis i dagligdagen.
- Auditiv Stimulation
Kan anvendes til alle børn. Forældrene skal forberede sig på, at de skal anvende det i minimum ½ år og gerne op til et lille års tid. Hvis ikke programmet høres over en periode, vil barnet igen blive lyd følsom og indsatsen hermed spildt. Nogle børn hører det, når de sidder i deres autostol på vej til børnehave, nogle hører der i barnevognen, andre når de skal sove, som en hyggestund eller når de sover. - The Dreampad
Den skulle have en god indvirkning på søvn og også tolerance for lyde. Kan også anvendes som en god hjernepause. - ILS – integrated listening system
Der findes forskellige programmer, bl.a. et med sansemotorik. Barnet skal både høre lydstimulering og udføre motoriske aktiviteter på samme tid. Anvendes til børn der har nedsat kropsfornemmelse.