Marte Meo
Med Marte Meo arbejder man ud fra, at mennesket er født socialt og kommunikation er vores livsform. Det betyder, at kvaliteten af den kontakt mennesker tilbydes, får afgørende indflydelse på den enkeltes udvikling, læring, trivsel og livskvalitet. Med Marte meo tror man altså på, at mennesket udvikler dets kompetencer gennem udviklingsstøttende samspil. Marte meo er også en videoanalysemetode, der bruges til at analysere samspillets udviklingsstøttende potentialer.
Marte meo handler om kontakt og betyder ”ved egen kraft”.
Marte meo er bl.a. en kommunikationsmetode, som baserer sig på udviklingsstøttende principper og giver mulighed for, at arbejde systematisk og målrettet med et barn, som har et særligt behov. Det kan være manglende koncentration, dårligt sprog, selvværds- og socialitetsproblematikker, manglende vitalitet elle antisocial adfærd, mm. Mange udviklingsvanskeligheder og opdragelsesproblemer kan løses gennem et bedre samspil. Metoden kan benyttes til alle aldre og problemtyper, da problemer ofte opstår, når vi utilsigtet kommer til at misforstå, over- eller undervurdere, ignorere eller udskælde barnets intentioner.
Metoden er et redskab til at få øje på:
- Hvad barnet allerede mestrer, og hvad han/hun har brug for hjælp til.
- Hvad den voksne/hjælperen allerede gør, som er udviklingsstøttende for barnet
- Hvad den voksne/hjælperen har brug for at gøre mere af, eller gøre på en bestemt måde for at hjælpe barnet videre i sin udvikling.
- Børn, som af den ene eller anden årsag bruger uhensigtsmæssige måder til at få opmærksomhed
- Børn, som ikke vil høre efter og modarbejder frem for samarbejder i forhold til at spise, at skulle i seng, have børstet tænder, lave lektier, rydde op mm.
- Børn med mangelfuldt sprog
- Børn, som ikke vil i institution
- Børn, som ikke trives i skole/daginstitution
- Børn, som har tilknytnings- og kontaktvanskeligheder
- Børn, som er bange
- Børn, som græder meget
- Børn, som har svært ved at lege
- Børn med lavt selvværd