Krop og motorik
Den grovmotoriske udvikling omhandler kroppens store bevægelser – sidde, krybe, kravle, gå, løbe, hoppe, cykle, kravle i ribber, tovtrækning osv.
Mange af de børn, vi møder hos BørneSpecialisterne, er udfordret i deres grovmotoriske udvikling. Der kan være mange årsager til forsinkelsen. Ofte har børnene fået en hjerneskade i fostertilstanden, under fødslen eller i den første tid efter fødslen. Andre børn er født med f.eks. kromosomforandringer eller autismespektrumsforstyrrelser, som påvirker deres grovmotoriske udvikling. Uanset årsagen, oplever vi, at børnene kan have udfordringer med at planlægge, udføre og justere kroppens bevægelser.
- Holde hovedet og overkroppen stabil, når de sidder.
- Komme op at sidde, krybe, kravle og gå.
- Holde balancen, når de går i ujævnt terræn.
- Kaste og gribe eller sparke til en bold.
- Hoppe ned fra kantstenen eller gå på line.

Vores indsats hos familien kan bl.a. indeholde:
- Grundige observationer af barnet i forskellige aktiviteter samt mere specifikke undersøgelser for at klarlægge barnets ressourcer og begrænsninger. Herudover anvender vi også, i nogle situationer, forskellige tests. Vi stræber altid efter bedst tilgængelig praksis og bruger så vidt muligt standardiserede tests, bl.a. Movement ABC, Bayley Scales of Infant and Toddler Development og GMFM.
- Funktionstræning, hvor helt specifikke færdigheder øves – siddende balance, krybe/kravle, gå, hoppe, cykle mm.
- Aktiviteter, som træner styrke, udholdenhed, koordination eller balance, for at øge forudsætningerne for at kunne klare nye udfordringer.
- Tilrettelæggelse af rammerne i dagligdagen for at øge barnets forudsætninger for størst muligt udbytte af indsatsen – og for at barnet kan klare mest muligt selv – indretning af rum/uderum, tilpasning af hjælpemidler eller møbler og lign.
- Vi prioriterer højt, at vi sammen laver løbende evaluering ift.: om opgaverne lykkes, om aktiviteterne stadig er sjove/meningsfulde, og om vi er på vej mod målet.